Melyik nyelvvizsgát válasszam?

2017.04.13

Az egyik legtöbb dilemmát okozó kérdéssel állunk szemben, vagyis melyik nyelvvizsgatípus a megfelelő számodra. Már most leszögezném, biztos, hogy nem az, amelyikre az egész osztály közösen megy, vagy az az egyetlen, amelyikre a barátod magántanára felkészítést vállal.

Rengeteg energiát, csalódást és valószínűleg pénzt is megspórolhatsz, ha az alábbi néhány szempontot átgondolod és a személyiségedhez, képességeidhez leginkább passzoló megmérettetést választod. Te is biztosan hallottál már olyan furcsának tűnő esetekről, amikor az egyik vizsgatípusnál valaki szörnyű rossz eredménnyel bukott, míg kis idővel később egy másik vizsgán fantasztikus pontszámmal szerezte meg a bizonyítványát.


 Most akkor gondolkodjunk együtt, Rólad, a Te lehetőségeidről!

- Melyik készség az erősséged, vagy a gyengéd? ( pl. szövegértéskor gyorsan megy minden, vagy több időre van szükséged? EURO-típus vs. ORIGO-típus)

- Szeretsz-e fordítani? Használnád-e szívesen a magyart is egy angol vizsgán?    (egynyelvű vs. kétnyelvű vizsga)

- Gondot okozna-e számodra, ha egy másik vizsgázóval is kellene feladatot megoldanod, vagy csak a vizsgáztatóval beszélgetnél inkább?

- Mennyire fontos Neked a kiszámíthatóság? Vagy amúgy is nagyon laza vagy, rugalmasan alkalmazkodsz minden új helyzethez...(TELC: nem tudhatos előre, milyen típusú feladatot kapsz)

- Jól megy a nyelvtan, vagy csökkentenéd a mennyiségét, amennyire csak lehet? (BME, Pannon nagy hangsúlyt tesz a nyelvtani szerkezetekre)

- Inkább kommunikatív típus vagy? ( EURO, ECL)

- Presztízs nyelvvizsgára vágysz, esetleg külföldi továbbtanuláshoz szükséges? (Cambridge, IELTS, TEOFL)

- Mennyi gyakorló feladat, vizsgakönyv áll a rendelkezésedre a felkészüléshez?

- És egyáltalán: szimpatikus-e számodra a kiszemelt vizsga, tetszenek-e a típusfeladai, szívesen foglalkoznál-e velük hosszabb időn keresztül?

Ha őszinte válaszokat adtál a fenti kérdésekre, mostanra már kirajzolódott egy elég határozott irányvonal. Nincs más hátra, minthogy megnézd néhány vizsga próbafeladatait az egyes nyelvvizsgák honlapjain és kiválaszd a szempontjaidnak leginkább megfelelőt. Ezután indulhat a célirányos felkészülés a nagyon alapos-ügyeseknek egyedül, a lelkes-ügyeseknek magántanárral, tanfolyamon, vagy vizsgatréningen, mint pl a NO PARA angol vizsgafelkészítő tréningjein, ahol minden alapkészséget gyakorolva szerezhetsz magabiztosságot a közelgő nyelvvizsgádhoz! :)